“Wegetariańska Sycylia”, autorstwa Francesci Maugeri Holmströms, to książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię.
Wegetariańskie dania z pasją, pełne smaków i aromatów Sycylii. Francesca Maugeri Holmström zdradza najwyborniejsze przepisy i przywołuje kulinarne wspomnienia z czasów dzieciństwa. Dzieli się z czytelnikami historią miłosną, która łączy kuchnię i mieszkańców tej najpiękniejszej włoskiej wyspy.
Nieskończenie zachwycająca i przyjazna, pełna jest ludzi żyjących nieśpiesznie – koneserów prostego życia, z dumą wychwalających powolny codzienny rytm. Kilka tradycyjnych sycylijskich składników
– takich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi czy orzechy
– tworzy lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, przede wszystkim jednak naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu. Gnocchi z pistacjami, nadziewane karczochy, linguine z pesto orzechowo-cytrynowym, bruschetta z dzikimi szparagami, tarta czekoladowa z chili? Buon appetito!
Francesca Maugeri Holmström pochodzi z oryginalnej sycylijskiej rodziny lodziarzy z okolic Katanii. Jest również wyszkoloną lodziarką. W wieku 48 lat przeprowadziła się z synem do Szwecji i razem otworzyli lodziarnię Dolce Sicilia w Malmö, gdzie produkowane są ekologiczne lody według starej sycylijskiej tradycji. Francesca prowadzi również lekcje gotowania wegetariańskiego i jest znana z tworzenia różnorodnych dań wegetariańskich i wegańskich z wielką pasją. „Dla mnie gotowanie to magia. Rodzaj magii, która łączy w sobie serce, piękno, smak i przyjemność. Uwielbiam tworzyć wegetariańskie wersje tradycyjnych przepisów mojej włoskiej rodziny, używając najprostszych składników.”
Wydawnictwo Buchmann