Klimatyczny loft w historycznym centrum Aten

Loft został ukończony zaledwie kilka miesięcy temu, a już zdążył zostać laureatem  greckiego konkursu Interior Awards 2020 w kategorii „Przebudowa mieszkań o powierzchni ponad 100 m.kw.”: Apartament Irodou Attikou, dzieło zaprojektowane przez grecką pracownię AK Praxis, zajmuje ostatnie piętro w ateńskiej kamienicy z lat 50, której fasada wychodzi na Ogród Narodowy oraz Pałac Prezydencki. Niedaleko znajduje się masyw Akropolu z jego monumentalnymi ruinami.

Poddasze zajmuje jeden poziom i ma powierzchnię 290 m. kw. W skład apartamentu wchodzą trzy sypialnie z prywatnymi łazienkami oraz duży salon służący również jako biuro domowe. Całość jest zaprojektowana w niepowtarzalnym stylu śródziemnomorskim. W pokojach dominuje tradycyjny kolor biały, widoczny wszędzie na ścianach i sufitach, w tym na gipsowych listwach sufitowych „ton w ton” podkreślonych liniowym oświetleniem i na delikatnych listwach podłogowych stykających się z podłogą w kolorze wengè. Dekoracyjne profile oraz deski podłogowe ułożone w węgierską jodełkę, które kontrastują z powierzchniami pionowymi, służą do usunięcia wszelkich oznak minimalizmu i pozwalają na nowo zinterpretować klasyczną estetykę.

Dom wydaje się pełen cech o charakterze niemal muzealnym: ogromne przejścia między pomieszczeniami oraz szerokie, panoramiczne okna z białą stolarką. Można się poczuć jak w galerii sztuki, w której wyposażenie i dodatki można odczytywać prawie jak elementy kolekcji stałej. Współczesne obrazy w czarnych ramach, rzeźby, stare meble i geometryczne lampy przyczyniają się do stworzenia wyważonego ciągu przestrzeni, które pozostawiono niemal puste, przez co nieliczne elementy wyposażenia są jeszcze bardziej podkreślone.

Kuchnia w kolorze total white – z wyjątkiem obrazów i podłogi – to wąskie i długie pomieszczenie, na środku którego znajduje się szeroka wyspa centralna ze strefą gotowania, zlewem oraz zintegrowanym barkiem. Blat jest wykonany z kamienia Lapitec z wykończeniem Michelangelo Satin. Dzięki wykorzystaniu długiej na ponad 3 metry płyty stworzono ciągłą powierzchnię bez żadnych łączeń. Również krawędź szeroka na 12 mm posiada takie samo wykończenie jak blat, ponieważ Lapitec to materiał identyczny w całej swojej masie. Zlew, płyta oraz ścianka nad blatem również zostały wykonane z kamienia Lapitec, co tworzy czysty i monolityczny obraz.

Delikatne żyły, które dekorują powierzchnię, odzwierciedlają pragnienie pracowni architektonicznej, aby zredefiniować materiały i elementy typowe dla klasycyzmu w nowym kontekście: już nie tradycyjny kamień, lecz kamień synteryzowany, który choć zachowuje ciepło i fascynację właściwe dla materiałów naturalnych, gwarantuje nie tylko najwyższe parametry, lecz także ochronę środowiska. Skład Lapitec jest pozbawiony wszelkich farb, żywic oraz innych toksycznych dodatków. Jest to bardzo ważne z punktu widzenia pracowni AK Praxis, członka greckiej rady Sustainable Building Council oraz GreenBookLive, ponieważ zawsze stawia ona dbałość o zachowanie środowiska naturalnego w centrum swojej filozofii pracy.

Data publikacji: 25.09.2020
Przeczytaj również

Aktualności:
GIA Top Window Award: Polska wystawa wśród czterech najlepszych na świecie!
29 września 2021 ogłoszono wyniki światowego konkursu na najlepsze wystawy sklepów z branży wyposażenia domu. Wśród czterech zwycięzców znalazła się firma z Polski.… więcej »
Konkursy:
Rozmowa z Robertem Skitkiem, laureatem Grand Prix Plebiscytu Polska Architektura XXL 2020
 21 maja 2021 odbyła się uroczysta gala trzynastej edycji Plebiscytu Polska Architektura XXL 2020, podczas której poznaliśmy laureatów konkursu. Nagrodę główną Grand… więcej »
Konkursy:
EuroShop RetailDesign Award: Konkurs na najlepsze projekty sklepów z ostatnich dwóch lat
EHI Retail Institute i Messe Düsseldorf ogłosiły nabór do kolejnej edycji konkursu EuroShop RetailDesign Award. Z nadesłanych zgłoszeń z całego świata jury wybierze trzy… więcej »