Teflon™ Profile: nowa powłoka naczyń kuchennych

Na targach Ambiente 2017 po raz pierwszy przedstawiono zapobiegającą przywieraniu powłokę o nazwie Teflon™ Profile, do stosowania w produkcji naczyń kuchennych. Nowość zaprezentowała The Chemours Company, firma o globalnym zasięgu i czołowej pozycji na rynkach technologii bieli tytanowej, produktów fluorowanych oraz rozwiązań dla przemysłu chemicznego.

Powłokę Teflon™ Profile stworzono w oparciu o nową technologię łączącą sprawdzone, doskonałe właściwości „Nonstick” (zapobieganie przywieraniu), charakteryzujące powłoki marki Teflon, z długotrwałą wytrzymałością na zarysowania. Dzięki temu połączeniu, powierzchnia powłoki zachowuje swój wygląd oraz najważniejsze cechy użytkowe nawet po długotrwałym użytkowaniu.

Firma Chemours, specjalista w dziedzinie fluoropolimerów, zaprojektowała powłokę, która wykorzystuje właściwości użytkowe trzech zintegrowanych komponentów. Pierwszym komponentem jest warstwa podkładowa z fluoropolimerowego politetrafluoroetylenu (PTFE) ze zintegrowanym wzmocnieniem ceramicznym. Taki podkład zapewnia to samo mocne przyleganie do metalowego podłoża, jakie można spotkać w dostępnych na rynku, powłokach marki Teflon™ klasy premium firmy Chemours. Drugim komponentem jest twardy węglik krzemu (SiC) osadzony w kolorowej warstwie środkowej z PTFE. Cząstki SiC nakłada się na górną część warstwy podkładowej, aby uzyskać unikalną, teksturowaną powierzchnię powłoki TeflonProfile. Z kolei warstwa mająca bezpośredni kontakt z żywnością, a zarazem trzeci komponent to wysokowydajny polimer wykorzystywany w wielu wymagających zastosowaniach przemysłowych np. w powłokach blach do pieczenia używanych w profesjonalnym i przemysłowym piekarnictwie. Materiał ten użyty w powłoce TeflonProfile, jako bardziej zaawansowana wersja PTFE, staje się teraz dostępny również dla segmentu naczyń przeznaczonych do użytku domowego.

Wytrzymałość tej powłoki potwierdziły testy jakościowe. Osiągnęła ona m.in. doskonałe wyniki w badaniu CAMUT, w którym wytrzymałość na zadrapania jest badana w temperaturze gotowania. Urządzenie testujące przypomina powszechnie używane przybory kuchenne, takie jak ubijaczki, czy łopatki. Podczas badania na popularnych powłokach zapobiegających przywieraniu powstawało wiele wyraźnych zarysowań, nawet po krótkim, intensywnym programie testowym. Natomiast po przeprowadzeniu tego samego badania w tym samym czasie na powłoce Teflon™ Profile powstały jedynie minimalne zarysowania prawie niewidoczne gołym okiem. W innych standardowo przeprowadzanych badaniach np. Scouring Pad Abrasion Resistance (test odporności na ścieranie z wykorzystaniem zmywaka do szorowania, SPAR — w oparciu o BS 7069), czy teście nazwanym „Mechanical Tiger Paw” (MTP) nowa technologia powlekania również uzyskała doskonałe wyniki w zakresie długotrwałego narażenia na uszkodzenia mechaniczne i zużycie.

Data publikacji: 15.02.2017
Przeczytaj również

Technologia:
Ludzie z fabryki porcelany
„Ludzie z fabryki porcelany” to nazwa wystawy, którą można obejrzeć w Centrum Festiwalowym Art_Inkubator, w Fabryce Sztuki w Łodzi przy ul. Tymienieckiego 3. Projekt… więcej »
Technologia:
Co zrobić aby wyjątkowy zapach świecy został z nami jak najdłużej?
Przed zapaleniem świecy Nowo zakupioną świecę rozpakuj z folii i ustaw w pozycji pionowej na podstawce do świec, pamiętaj, aby podstawka znajdowała się na stabilnej… więcej »